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The Midwife. 
MIDWIFERY TRAINING. 

The Ministry of Health has issued a Memorandum to 
midwifery training Institutions, setting out the revised 
conditions for the payment of grant for the training of 
midwives, together with an Application Form to become 
a recognised Training Institution for purposes of grant 
under the conditions of Memo. 240 M.C.W. 

These conditions follow generally those proposed in 
earlier years. 

MEMORANDUM AS T O  THE CONDITIONS 
GOVERNING GRANTS BY THE MINISTER OF 
HEALTH IN AID OF MIDWIFERY TRAINING. 

 INTRODUCTION. 
1. In a Meniorandum issued in April, 1938 (Memo. 211 

M.C.W.), the conditions were set out under which grants 
would be payable for the training of midwives in view of the 
revised rules of the Central Midwives Board. These con- 
ditions follow generally those imposed in earlier years, 

2. The revised rules of the Board, involving the division 
of the training into two parts covering an ex&nded period, 
are now well established and it is possible to form an opinion 
as to  the effect the alterations are having and will be lilrely 
to have on the flow of candidates. 
3. It is clear that the great majority of nurses who wish 

t o  study midwifery without intending to  practise are taking 
the first period of the training only. The result of this is 
that whilst the number of pupil midwives taking the first 
period of training is satisfactory, the number taking the 
second pericd is not sufficient for the maintenance of an 
adequate supply of practising midwives which is, and must 
remain, the object of the grant from the Ministry. 

4. In view of the fact that pupils taking the second period 
of training will normally be those who intend to practise, 
all candidates entering for the second period will be eligible 
for grant in respect of the first period and all candidates 
completing the second period will be eligible for p a n t  with- 
out being asked to sign a specific undertaking to practise 
for a given period. 

5. As it is necessary to secure that the grant shall aid the 
pupil midwife, the Minister will not recognise a training 
school for the purposes of these conditions unless he is 
satisfied that the grant will be applied for the benefit of the 
pupil, either by way of reduction of fees or by salary paid 
to the pupil midwife or otherwise. The Minister considers 
that as a result of these changes in the conditions of grant 
the financial arrangements made by training schools with 
pupil midwives should, in most cases, become more attrac- 
tive to those pupils who take both parts of the training, 

6.  Grants t o  intending Health Visitors will be payable 
in respect of the first period of training as in the past. 

7. The grant in respect of the attendance of practising 
midwives at courses of instruction will also be payable as 
in the past. 
II.-CON~ITIOXS UPON WHICH GRANTS WILL BE MADE. 
General. 

1. Grants will be made only to  an institution which is 
approved by the Central Midwives Board and which has 
been recognised by the Minister of Health for the purposes 
of these conditions (hereinafter called a ‘ I  recognised 
institution ”). 

2. The financial arrangements which a recognised insti- 
tution malres with pupil midwives in respect of whom grant 
is payable must be approved by the Minister. 

3. The recognised institution must keep such records and 
furnish such returns as may from time to time be required 
by the Minister. 

Courses f o v  intending Midwives. 
4.-(a) Grants will be payable in respect of courses for 

intending midwives at  recognised institutions for the first 
and second periods of training, subject to the terms of 
paragraph 7 below. 

(b) Courses in District Nursing and other subjects 
may be included in the curriculum of the institution, but such 
courses will not be approved for the payment of grant. 
Courses fop intending Health Visitovs. 

5. Grants will be payable for intending Health Visitors 
in respect of midwifely courses at a recognised intitution 
for the first period of training. 
Courses for practising Midwives. 

6. Grants will be payable in. respect of courses approved 
by the Minister for practising midwives a t  recognised insti- 
tutions. These courses must be either- 

(U) whole-time courses intended for practising mid- 
wives desiring to qualify for senior positions, e.g., 
teachers of midwifery, and lasting for a period of 
not less than four months and not more than six 
months; or 

(b) whole-time resident courses lasting not less than 
four consecutive weeks. 

Gvants. 

on the following basis :- 
7. The grants will be payable to recognised institutions 

(U)  For each intending midwife who completes a 
first period of instruction of six months’ duration and 
enters upon the second period of trainiag-kZO. 

(b) For each intending midwife who completes a 
first period of instruction of 18 months’ duration and 
enters upon a second period of trainiag-L52 10s. 

(6) For each intending midwife who completes a 
second period of instruction of six months’ duration 
and enters for the examination a t  the end of this period 

(a) For each intending Health Visitor who completes 
a first period of training of six months’ duration and 
enters for the first examination-L20. 

(e) For each intending Health Visitor who completes 
a first period of training of 18 months’ duration and 
enters for the first examination-&52 10s. 

(f} For each practising midwife who completes a 
course under paragraph 6 (U) of these conditions-not 

-&20. 

exceeding k20 ~ 

(g) For each practising midwife who completes a 
course under paragraph 6 (b) of these conditions-&l 
a week. 

S. Each grant will be payable (a) in respect of the first 
period after the pupil niidwvife to  whom it relates has com- 
pleted her course of training and entered upon the second 
period of training or declared in writing her intention of 
becoming a Health Visitor,.or (b) in respect of the second 
period, after the pupil midwife has entered for the examina- 
tion of the Central Midwives Board. 

9, The grants are usually paid during the financial year 
after that in which the training was taken but an instal- 
ment of such an amount as the Minister thinks fit may be 
paid a t  the commencement of or during‘ the course of 
training. 
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